Kenőcsök. Rovarcsípés


kenőcsök fájdalom a kezek ízületeiben hogyan kell kezelni

Gyógyszerformák — Kenőcsök, krémek, balzsamok A kenőcsök, a krémek és a balzsamok a testfelületen, a bőrön vagy a nyálkahártyán alkalmazott szerek. A nyálkahártyákra való kenőcsöknek, krémeknek a neve az alkalmazás helyét is kenőcsök egyben, pl.

kenőcsök a térd deformáló artrózisának kezelése 2-3 fokkal

Mind a három gyógyszerformára jellemző, hogy nemcsak felületi, a bőr vagy a nyálkahártya kezelésére alkalmasak, hanem más testrészek gyógyítására is használhatók. A gyulladáscsökkentő kenőcs az ízületek betegségének enyhítése miatt hasznos, más kenőcsök a bekent bőrfelület alatt a vérkeringést serkenti.

kenőcsök ízületi fájdalom radiográfia

A kenőcsöket a felhasználás során tapasztalható tulajdonságaikkal szokták jellemezni, pl. A krémek abban különböznek a kenőcsöktől, hogy sokkal puhábbak, lágyabbak, könnyebben kenhetők.

Így használja

A kenőcsök különleges formája a paszta, ami keményebb, nehezen kenhető, sok szilárd anyagot tartalmaz. Az előbbiektől különbözik, de felhasználásában hasonló a gél, aminek jellemzője, hogy átlátszó, könnyen kenhető, vízzel lemosható.

Egy új élet kezdete - Térdprotézis műtét után - Dr. Bejek Zoltán ortopéd főorvos páciense

Vannak készítmények, amik vérömlenyek, véraláfutások felszívódását kenőcsök elő, kenőcs és gél formában is kaphatók. A gél és a kenőcs hatásában nincs különbség, azoknak, akik nem szeretnék, hogy látszódjon a kenőcs használata, a gélt lehet javasolni, akik látni szeretik, hogy mekkora felületen alkalmazzák a szert, a kenőcsöt kenőcsök.

A balzsamok hatóanyagukban térnek el a kenőcsöktől. Általában növényi hatóanyagokat, ritkábban állati eredetűt, de mindenképpen természetes alapanyagokat tartalmaznak.

EXTRA AJÁNLÓ

Használatuk nem különbözik az előbbiekétől. A kenőcsök lehetnek fedőkenőcsök, hűtőkenőcsök, bedörzsölők.

Gyulladáscsökkentőre van szüksége? Mire érdemes odafigyelni, ha szteroidos gyulladáscsökkentő kenőcsöt vagy krémet rendel az orvos? Sokan a mellékhatásoktól tartanak. Tudni kell azonban, hogy a glükokortikoidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek számos bőrbetegségnél a gyógyulás — sokszor egyetlen - eszközét jelentik, és előírásszerű alkalmazásuk esetén a mellékhatások valószínűsége minimális.

A recepten rendelt kenőcsök esetén az orvos az alkalmazás módját is meghatározza. A kenőcsök nélkül vásárolt kenőcsök, krémek, balzsamok esetén érdemes a betegtájékoztatót és a csomagoláson feltüntetett tudnivalókat elolvasni, illetve megkérdezni a gyógyszerészt. A kenőcsök, krémek, balzsamok, paszták, gélek többnyire tubusban, ritkábban tégelyben vannak.

Kis türelmet, az oldal dolgozik a háttérben!

A tubus előnye, hogy az abból kinyomott szer rögtön felhasználásra is kerül, a benne maradó pedig nem érintkezik a levegővel, nem éri fény, nem kenőcsök fertőződni a környezetben lévő kórokozókkal, bacillusokkal. A tégelyből a nagy mennyiségben felhasználandó szer könnyebben kiszedhető, szállítás, mozgatás közben kevésbé van kitéve sérülésnek, összenyomódásnak.

kenőcsök fájó ízületek vesznek

A kenőcsök, a krémek és a balzsamok általában szobahőmérsékleten, vagyis 18 °C és 25 °C között tartandók, a kevés kivétel esetén a hűvös helyen történő tárolást külön megjelölik a csomagoláson. Magasabb hőmérsékleten 25 °C fölött a szerek lágyulnak, egyesek elfolyósodnak.

kenőcsök diy ízületi fájdalomkrém

Alacsony hőmérsékleten keménnyé, nehezen kenhetővé válhatnak. Fontos az orvos, a gyógyszerész általi vagy a csomagoláson feltüntetett utasításokat betartani, a szereket csak a megjelölt helyen alkalmazni.

kenőcsök duzzanó viszketés és ízületi fájdalom

Nem szabad pl. Sánta Zsuzsanna.