Iliotibial tract


iliotibial tract

Net Iliotibiális IT szalag szindróma A térd külső oldalán tapasztalt fájdalom leggyakoribb oka azoknál a sportolóknál akik repetitív térdhajlítást végeznek futók, iliotibial tract, focisták stb.

IT-szalaghúzódás ITBFS - Iliotibial Band Friction Syndrome Sokáig azt tartották, hogy az iliotibiális szalag dörzsölődik a femur epicondylusán, de újabb anatómiai kutatások rámutattak, hogy az IT szalag egyáltalán nem mozog az epicondyluson.

A nyomás a csúcspontját 30 fokos térdhajlításnál éri el. A következményesen gyulladt szövetek egy folyadéktömlőt bursa hoznak létre.

Egy másik megközelítés szerint ez a folyadéktömlő a laterális synoviális üreg kiboltosulása. Abban mind két elmélet egyetért, hogy a szövetek fokozott nyomása okozza a károsodást és a fájdalmat.

Térdfájás: Iliotibiális IT szalag szindróma

Külső hajlamosító tényezők a futás intenzitásának coxarthrosis, a lejtőn lefelé futás, pályán futás esetén az irányváltoztatás hiánya. Belső hajlamosító tényezők a gyenge csípő izmok, sarok varus, előláb szupináció.

iliotibial tract

A szubjektív panaszok és objektív tesztek eredménye is szükséges a diagnózis felállításához. Fájdalom a térd külső oldalán egy bizonyos táv vagy intenzitás után, majd egyre fokozódó fájdalom, ha az intenzitást nem csökkenti vagy a futást fel nem függeszti az érintett.

iliotibial tract

Ober teszt TFL flexibilitási tesztNoble nyomás teszt kifejezetten ITBS meglétének tesztelésére iliotibial tract, csípő abduktorok gyengeségének tesztelése feltétlenül szükséges.

Konzervatív terápia: gyógytorna gyakorlatok - IT szalag hét relatív pihenés a fájdalom kialakulásakor végzett tevékenységhez képest csökkent ízületi fáj a sör után, de a hangsúly nem azon van, hogy kevesebbet, hanem inkább mást és változatosabban majd fokozatos visszatérés az eredeti sporttevékenységhez.

Alsóvégtag, jobb esetben egész test biomechanikai vizsgálata az okok felfedése érdekében.

iliotibial tract

Mozgásterápia összeállítása és az eredmény fényében, szükség esetén ortézissel való ellátás. Iliotibiális szalag megdolgoztatása Lásd még: túlterheléses szindróma. Sebészi terápia: Ritkán kerül sor rá, csak ha a gondosan összeállított és pontosan kivitelezett konzervatív terápia hosszú időn keresztül eredménytelen.

iliotibial tract